PlayManija.lt: Pirmieji PS VITA įspūdžiai - PlayManija.lt

Peršokti prie turinio

***** Balsų: 2
Paveiksliukas

Sveiki,

Jau para kaip turiu PlayStation Vita (WiFi-only modelis) ir dabar trumpai aprašysiu savo pirmuosius įspūdžius bei pastebėjimus. Kadangi kolkas nežaidžiau beveik jokių žaidimų (tik keletą demo ir mini žaidimų) tai daugiausia apžvelgsiu konsolės UI, valdymą ir technines savybes.

Korpusas
Kiek buvau matęs Vitos apžvalgų ir išpakavimų tai ne vienas žmogus teigė, kad Vita yra tikrai lengva. Išties tai nėra ji tokia labai jau lengva, kokios būtų galima tikėtis. Tačiau kaip tokiam masyviam aparatui toks svoris yra sąlyginai mažas ir laikyti ją rankose yra tikrai patogu.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Mane labiau nustebino dydis - Vita išties didelė ir tai jaučiasi, ypač paėmus pirmą kartą į rankas. Vien jau 5" ekranas yra didesnis nei visas mano Android telefonas(!). Napaisant to Vita tikrai nesunkiai telpa į mano džinsų kišenę, todėl jai nešiotis jokios papildomos kuprinės ar rankinės nereikės. Medžiagos ir surinkimas atrodo labai kokybiškai, dizainas labai gražus ir solidus - neturiu prie ko prisikabinti.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Mygtukai
Vos pažiūrėjus į konsolės priekį iš karto į akis krenta žymiai sumažėję pagrindiniai mygtukai. Nepaisant to, jie visdar yra labai patogūs ir žaidžiant nesukelia jokio diskomforto. Beje, įdomus pastėbėjas, kad Vitos mygtukai kliksi! Na suprantat, daro klik klik. Kiek prisimenu tai PSP mygtukai spaudžiant nekliksėdavo.
Analogai - perėjus nuo Xboxo pulto jie atrodo keisti. Gal ne tiek keisti, kiek neįprasti. Tiek valdiklio forma, tiek jautrumas atrodo "įdomiai" - ko gero reikia šiek tiek priprasti. Tačiau žaidžiant analogai atlieka savo darbą puikiai - jokių problemų valdant Uncharted: Golden Abyss žaidimą neturėjau. Tiesa, reikėtų išbandyt analogus kokiame nors lenktynių žaidime ir pažiūrėti kaip jie tuomet funkcionuoja.

Ekranas
Vienas iš gražiausių dalykų PS Vitoje. Didelis. Puikiai reaguoja. Spalvos ryškios, vaizdas detalus. Tai tiesiog visos konsolės puošmena. Net tie patys paveikslėliai Vitos ekrane atrodo daug ryškiau ir gražiau nei nešiojamojo kompiuterio ar telefono ekrane. Tiesa nėra jis super ryškus, ir nors apsiniaukusią dieną sėdėdamas šalia lango gali puikiausiai žaist ir viskas puikiai matosi, tačiau negarantuoju, kad problemų nekils žaidžiant saulėtą dieną.

Vartotojo sąsaja (UI)
Jei sakiau, kad ekranas yra Vitos puošmena, tai interfeisas yra tikrų tikriausia ekrano puošmena. Tai turbūt labiausiai nustebinęs ir geriausią įspūdį palikęs dalykas. Tie kas laikė VITA rankose tie mane supras. UI ne tik yra labai gražus, labai lengvai ir intuityviai valdomas, bet ir tikrai originalus. Kas yra gan keista, žinant kiek yra išvystyti išmanieji telefonai ir jų operacinės sistemos, o sukurti kažką naujo ir nematyto tokiu atveju yra tikrai sunku.

Paveiksliukas

Man labai patiko popieriaus lapo vertimą atkartojantys veiksmai (jokioje kitoje OS nematytas dalykas), kuriais atrakini ekraną, išjungi atidarytas programs ir t.t. Taip pat unikaliai atrodo meniu piktogramos, kurios yra tarsi 3D burbuliukai ir visaip juda 3D aplinkoje. Labai patogiai sukurtas multitaskingo valdymas. Tiesa, pripratus prie Android labai keista, kad notifications nėra iškviečiamas velkant viršutinią juostą žemyn, o tiesiog paspaudžiant burbuliuką viršutiniame ekrano kampe. Čia jau manau pliusas Androidui, o ne minusas Vitai. Ir išties pažaidi su Vitos meniu ir supranti, kokį svarbų vaidmenį vaidina interfeisas. Bye bye XMB, tikiuosi niekada nebegrįši į nešiojamas konsoles.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Kamera
Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad PS VITA kamera nėra kažkuotai gera. Augmented Reality žaidimams dienos šviesoje tokios kamero pilnai užtenka, tačiau įspūdingų nuotraukų ar vaizdo įrašų su ja nepridarysi. Nors abejoju ar kamnors tai rūpi perkant nešiojamą konsolę. Vienaip ar kitaip visi turime telefonus su kameromis.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Near
Nelabai yra ką pasakot, įjungus programą paspaudi ant Near update mygtuko ir gauni užrašą Could not optain data for your location. Ten tų itemų irgi jokių nerasi kokius du metus į priekį, nes tų Vitų Lietuvoj dar labai mažai. Gal kadanors kai jau sugebėsiu aš ja pasinaudot tai padarysiu apžvalgą vientik Near programos. Tai tiek.

Paveiksliukas

Naršyklė
Būtent browser'is šiek tiek nuvylė. Tai ko gero labiausiai neišdirbta programa šiame įrenginyje. Šiaip viskas patogu, aišku ir paprasta, dėl aukštos rezoliucijos galima skaityt puslapius net nepriartinus. Tačiau slenkant arba tolinant vaizdą kažkaip jo iškart neužkrauna ir atsiranda tokios tuščios zonos, na sunku paaiškinti. Tai šiek tiek erzina ir naršymo malonumas dėl to sumažėja. Taipogi rodo ne visas lietuviškas raides, nėra flasho, todėl video internete nematysite (nors iPad 2 per Safari mano website embed'intus video puikiausiai paleidžia O_o). Nėra netgi copy/paste funkcijos, kas irgi yra apmaudu, nes net negali nukopijuoti adreso. Tikiuosi Sony jo tokio nepaliks ir (kadangi matom jau ne vienas updeitas išėjo per tuos porą mėnesių) su atnaujinimu pataisys browserį.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Programos
Su 1.6 updeitu PS Vita gavo [Google] Maps programą, kuri kolkas yra tikrai lėta (galbūt dėl to, kad WiFi modelis?). Įjungus programą tavo vietovės neaptinka ir todėl reikia pačiam artint kol susirandi. O tas artinimas toks lėtas, kad neįmanoma. Taip pat yra kelios kitos programos - Foursquare, Facebook, Flickr ir Twitter. Kolkas aš jų nelabai dar spėjau pasižiūrėt, bet kiek užmačiau tai man patiko, kad programos išvaizda pritaikyta prie Vitos UI stiliaus. Tik labai apmaudu, kad nėra YouTube programos - tikiuosi anskčiau ar vėliau jos sulaukti.

Paveiksliukas

Žaidimų grafika
Šiandien išbandžiau Uncharted Golden Abyss demo ir galiu pasakyt, kad grafika yra labai graži, bet ne tiek įspūdinga, kad išvirstum iš kėdės. Galbūt dėl to, kad jau buvau prisiklausęs ir prisižiūrėjęs tiek video, jog žinojau kas manęs laukia. Tai yra tokia grafika, kokios ir būtų galima tikėtis iš next-gen konsolės žaidimų. Tikiu, kad tai dar toli gražu iki Vitos galimybių ribos ir einant metams pamatysim vis įspūdingesnių kūrinių. Na, o šiandienai tik Vita gali pasiūlyt tokio [grafiškai] aukšto lygio žaidimus, o dėl nuostabaus OLED ekrano jie atrodo tik dar geriau.

ATNAUJINTA: Nežinau ar demo grafikos kažkiek nužemintos, ar tiesiog parinkta tokia vieta, kuri neatrodo taip įspūdingai. Nes pabandęs pilną žaidimą išties pakeičiau nuomonę. Visos aplinkos atrodo nuostabiai, apšvietimas, fokusavimo efektas kai taikaisi su ginklu - viskas tiesiog labai labai gražu.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Augmented Reality
Šiuo metu iš PS Store galima atsisiųsti tris nemokamus AR žaidimus, kuriuos aš ir išbandžiau. Pirmasis - Table Football, kurio metu Augmented Reality pagalba žaidžiate futbolą tiesiog ant ant stalo, ant grindų arba bet kur, kur tik galite padėti AR korteles. Įdomu tai, kad nors pati futbolo aikštė yra permatoma, tačiau ekrane AR kortelių nesimato, nes tos vietos uždengiamos tekstūra, kuri atkuriama pagal pagrindą, ant kurio žaidžiate. Deja, Table Football normaliai neišbandžiau, nes einant apmokymus (How To Play) niekaip nesugėbėjau įvykdyti vieno paso, nors atrodo viską dariau teisingai. O neperėjus apmokymų normalaus režimo žaisti neduoda.

Paveiksliukas

Paskui griebiau žaidimą Fireworks. Šis žaidimas yra labai paprastas, tiesiog reikiamu metu reikia paspausti ore skriejančius fejerverkus. Na, žaidimas yra pakankamai smagus, bet AR jam nėra labai reikalingas, užtektų tiesiog giroskopo.

Paveiksliukas

Galiausiai išbandžiau Cliff Diving, kuris man labiausiai ir patiko. Visų pirma labai patiko pats apipavidalinimas. Padėjus AR kortą iš jos išdygsta skardis, o šalia skardžio atsiranda vandens tvenkinukas. Tuomet atskrenda straigtasparnis ir atskraidinęs veikėją ant skardžio vėl nuskrenda. Labai patiko tai, kad straigtasparnis iškart nepradingtsa kažkur ore, o užvertęs PS Vitą gali stebėti kaip jis po truputį tolsta tavo kambario "aukštybėse". Iš pradžių gameplay atrodo labai paprastas, tačiau toliau žaidžiant, iššūkiuose atsiranda vis daugiau "pribambasų", pavyzdžiui veikėjo adrenalino užkėlimas reikiamu metu "tapšnojant" lietimui jautrią galinę Vitos dalį. Taipogi patiko, kad bereikalo nekišamas touschscreen'as ir žaidimas valdomas mygtukais.

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Paveiksliukas

Kaina
Kad ir ką sakysi PS VITA Europoje yra brangi. Aš mokėjau 899lt ir kadangi ją buvau užsisakęs iš anksto, nemokamai gavau 4GB atminties kortelę, be kurios Vita kaip žmogus be rankų - negali nieko įsikelti, nieko parsisiųsti, daugelio žaidimų seivams taip pat ji būtina. Taip kad įprastai su 4GB kortele PS Vita kainuotų 968lt. Ar verta mokėti? Aš nors ir ilgai taupiau, tačiau visai nesigailiu išleistų pinigų. Nes tai išties nuostabiai pagamintas produktas (bent jau mane labai nustebino gerąja prasme), juolab kad tie pinigai investuoti bent jau 5 metams į priekį.

Ir pabaigai - Linksmas triukas su PS Vita
Parodome savo draugui PS Vitos start screen ir pasakome, kad Vita turi magišką funkciją.
Paveiksliukas

Atrakiname Vita
Paveiksliukas
Ir pasirodo štai kas :cenzura: N-18
Spoiler'is

Galima padaryti įvairiai, kaip iš kokio kibiro pasidaro tiuninguotas žveriukas ir pan. Aišku nėra lengva rasti tokių dviejų paveikslėlių, bet taip pat nėra sunku kažką panašaus ir pačiam pasidaryti.
15
  Patinka

Įrašo komentarų: 23

Dabar viska paskaites ir pamates dar labiau uzsinorejau sita aparata :thumbsup4:
1
na as nazinau kaip viskas atrodi gyvai,gal viskas atrodo graziau :thumbsup4:
1
As nesuprantu ,kai kuriu kurie sako tikejausi geresnes grafikos. Grafika puiki kaip ant nesiojamos konsoles. :)
3
Puslapis 1 iš 1

Šį įrašą citavo [ Citavimo nuoroda ]

Šio įrašo dar niekas necitavo