• Impaler
    Impaler

    Žaidimas tapo aukso kasykla: įsigijo namą, o dėl rytojaus nesuka galvos

    Žaisdamas kompiuterinį žaidimą „RuneScape“, Dovydas Macys ne tik įsigijo nekilnojamojo turto Lietuvoje ir Nyderlanduose, bet ir apsirūpino finansiškai bent dešimčiai metų į priekį. A Friend slapyvardžiu pasivadinusio Dovydo kuriamus filmukus „Youtube“ seka beveik 380 tūkst. gerbėjų visame pasaulyje.

    Pašnekovas sako neįsivaizduojantis savęs, užsiimančio kita veikla. Sutrukdyti daryti tai, iš ko jis užsidirba pragyvenimui, galėtų tik tokios kliūtys kaip „Youtube“ išnykimas arba jo asmeninės paskyros blokavimas, prisipažįsta D. Macys.

    Tačiau tokia veikla turi savo kainą – išsilavinimo ir socializacijos stoką bei menką fizinį aktyvumą pripažįsta ir pats pašnekovas.

    Atkreipiamas dėmesys ir į priklausomybės nuo kompiuterinių žaidimų riziką. Psichologės, Vilniaus universiteto profesorės Romos Jusienės aiškinimu, sunerimti dėl priklausomybės nuo kompiuterinių žaidimų reikėtų tada, kai jokia kita veikla žmogaus taip stipriai neįtraukia ir neteikia malonumo, kai nuo to nukenčia darbas ar mokslai, gyvas bendravimas su žmonėmis, savęs vertinimas, miegas ir mityba.

    „Žmogus, kuris yra priklausomas, paprastai neigia savo priklausomybę. O kai žmogus nėra priklausomas, jis susimąsto apie tai, jog prisėdęs prie kompiuterio negali atsitraukti. Vadinasi, jis dar turi kritinį mąstymą. Kai bet kokia veikla yra mus užvaldžiusi, deja, mes nebeturime kritinio mąstymo“, – pažymi profesorė.

    Pradėjo žaisti 14-os

    Kompiuterinį žaidimą „RuneScape“ pašnekovas tvirtina žaidžiantis jau 15 metų. Iš pradžių tai tebuvo pomėgis, o vėliau tapo dideles pajamas generuojančiu darbu, teigia jis.

    „Žaisti pradėjau 2005 metais, o 2012-aisiais jau ėmiau iš to darytis pinigus – praėjo septyneri metai žaidžiant savo malonumui, o paskui viskas į kažką pavirto. Kai viską pradėjau, man buvo 14“, – pažymi vyras.

    Paklaustas, ar tėvai nebardavo, kad didžiąją dalį laisvalaikio jis praleidžia prie kompiuterio, pašnekovas neslepia, jog buvo visko. Vis tik, sužinoję, kiek uždirba sūnus, tėvai Dovydą palaikė.

    „Sakydavo eiti į lauką pažaisti su draugais. Kai ėmiau žaisti profesionaliai, kartą man paskambino mama, kad ateičiau padėti kieme, nukasčiau sniegą, bet aš tuo metu negalėjau, nes žaidžiau. Nežinojau, kaip jai paaiškinti. Jeigu būčiau sakęs, kad žaidžiu žaidimą, ji nebūtų supratusi, todėl pasakiau, kad susiradau darbą. Tuo metu nesakiau, kokį, bet po kelių mėnesių prisipažinau“, – prisimena D. Macys.

    Dovydas pasakoja, jog idėja užsidirbti pinigų iš kompiuterinių žaidimų jam gimė bestebint kitų socialinio tinklo „Youtube“ vartotojų keliamą panašų turinį. Tokia veikla nusprendė užsiimti, pasivadinęs slapyvardžiu A Friend.

    „Mėgdavau „Youtube“ žiūrėti vaizdo įrašus ir pastebėjau, kad žmonės pradėjo šnekėti, jog iš to galima užsidirbti pinigų. 2012 metais buvo dar tik viso to socialinių tinklų bumo pradžia, visa tai buvo nauja.

    Kadangi vaizdo įrašus, kuriuose apie žaidimus kalbėdavau kaip apie hobį, keldavau nuo 2011 metų, jau pačioje pradžioje susilaukdavau šiek tiek peržiūrų. Galiausiai nusprendžiau iš to pasidaryti pinigų ir pats. Pabandžiau ir buvau priimtas į partnerystę, gaudavau pinigų už reklamas. [...] Niekada negalvojau, kad ateityje iš to gausiu visas pajamas“, – neslepia D. Macys.

    377 tūkst. sekėjų auditorija

    Didžiąją dalį Dovydo auditorijos sudaro užsieniečiai, vyras aiškina dėl to filmukus kuriantis anglų kalba. Dėl itin didelio populiarumo jį, kaip filmukų apie „RuneScape“ kūrėją, į Angliją net devynis kartus kvietėsi ir patys žaidimo kūrėjai.

    „Lietuvos žiūrovai sudaro apie 4 proc., daugiausia Amerika – 33 proc., Anglija – 17 proc., Nyderlandai ir Kanada – po 9 proc.“, – sako jis.

    Šiuo metu Dovydą „Youtube“ seka 377 tūkst. sekėjų. Paklaustas, kaip pavyko pritraukti tokią milžinišką auditoriją, pašnekovas pažymi, kad prieš beveik dešimt metų tai padaryti buvo daug lengviau nei dabar, kai verstis socialiniais tinklais yra ypač populiaru.

    „2012 metais nelabai kas kūrė vaizdo įrašus iš „RuneScape“. Tokių buvo keletas, tačiau buvau įsitikinęs, jog galiu geriau. Dalis kūrėjų labai ilgai šneka apie nieką, o aš mėginau staigiai pritraukti žmonių dėmesį, kad jie vaizdo įrašo neužvertų ir žiūrėtų iki galo. Kai gavau pirmąsias pajamas, nusipirkau geresnį mikrofoną, kad kuo labiau išsiskirčiau kokybe.

    Man padėjo ir tai, kad kurti filmukus pradėjau anksti. Nežinau, kaip reikėtų pradėti dabar, nes dabar žaidžia visi. Žmogus turi labai išsiskirti arba įgyvendinti idėjas, kurių niekas nėra įgyvendinęs“, – kalba vaikinas.

    99 proc. savo kuriamo turinio Dovydas sako skelbiantis „Youtube“: „Esu tai daręs „Twitch“ platformoje, bet nelabai patiko. Ten sulaukdavau ir po 4 tūkst. žiūrovų vienu metu, bet aš esu labiau introvertas – kai man užeina, tada pašneku. „Youtube“ tai daryti labai lengva – galiu 6 valandas tiesiog žaisti, surinkti vaizdo medžiagą ir pakalbėti, o ne nuolat kalbėti gyvai.“

    Nors yra mėginęs transliuoti savo turinį gyvai, daugiausia Dovydas tvirtina skelbiantis vaizdo įrašų, kuriuose komentuoja žaidimo eigą ir taiko tam tikras strategijas.

    „Žaidžiu žaidimą, kai ką nors įdomaus sugalvoju, imu šnekėti ir mėginu tą idėją įgyvendinti. Aš šį žaidimą žaidžiu gana ilgai – jau esu jį išžaidęs 36 tūkst. valandų, todėl bandau išmokyti ir kitus. Šis žaidimas yra vis atnaujinamas, tad stengiuosi išbandyti tas naujas vietas. Mėginu žmonėms išaiškinti, kaip tam tikrus dalykus padaryti“, – pasakoja D. Macys.

    Prie kompiuterio – ir po 16 valandų

    Šiai veiklai skiriamas laikas priklauso nuo to, kiek norima užsidirbti, limito nėra, sako pašnekovas. Tik pradėjęs dalytis savo kuriamu turiniu internete, vaikinas prisipažįsta mėginęs iš to užsidirbti kiek įmanoma daugiau, todėl prie kompiuterio praleisdavęs beveik visą dieną.

    „Šešerius metus prieš tai žaisdavau po 16 valandų per dieną. Atsikeldavau, nueidavau po dušu, žaisdavau, tada nubėgdavau į parduotuvę ko nors greitai nusipirkti ir vėl žaisdavau. Aš norėjau susitaupyti pinigų, nes nežinojau, kiek visa tai ilgai truks. Yra nemažai kanalų, kurie atsiranda, tačiau greitai nukrenta į žemumas. Ypač kai visą laiką kilau į viršų, galvojau, ką darysiu“, – prisimena Dovydas.

    Vaikinas teigia padaręs dvejų metų pertrauką, tačiau ir vėl grįžęs prie kompiuterinių žaidimų.

    „Per tą žaidimą buvau susiradęs draugę. Šešerius metus, galima sakyti, neturėjęs gyvenimo, nusprendžiau dvejus metus pailsėti. Kai grįžau, peržiūrų buvo kiek sumažėję, bet dabar vėl grįžau į tą patį ritmą – žaidžiu maždaug po 16 valandų per dieną, maždaug po 100 valandų per savaitę“, – teigia D. Macys.

    Jokia kita veikla, iš kurios užsidirbtų, Dovydas tvirtina neužsiimantis.

    „Nežinau, ką reikėtų susirasti, kuriu tik filmukus. Neįsivaizduoju savęs, dirbančio kito darbo, bet ir nežinau, kas būtų, jeigu „Youtube“ staiga išnyktų, mano kanalas arba žaidimas būtų užblokuotas arba „Youtube“ nebemokėtų pinigų. Yra keli scenarijai, kas galėtų įvykti. Kol kas per aštuonerius metus tai neįvyko, tikiuosi, kad ir neįvyks. Turėčiau laiko pagalvoti, ką daryti, nes yra santaupų, tai nebūtų streso“, – tikina Dovydas.

    Įsigijo nekilnojamojo turto

    Pats pirmas Dovydo uždarbis žaidžiant žaidimą „RuneScape“ ir skelbiant kuriamą turinį „Youtube“ siekė daugiau nei pusantro tūkstančio dolerių, sako jis: „Pirmas uždarbis buvo už dešimt dienų [...] apie 1600 dolerių. Pačioje pradžioje, kai tik pradėjau ir peržiūrų nebuvo daug.“

    Gaunamos pajamos, anot pašnekovo, priklauso ir nuo to, kokia kalba yra kuriami filmukai.

    „Viskas priklauso nuo reklamų. [...] Jeigu vaizdo įrašus skelbi tik lietuviškai auditorijai, lietuviai žiūrėtų tik lietuviškas reklamas, o jų nėra tiek daug. Mačiau, dabar galima reklamuoti įvairesnius produktus, bet Nyderlanduose ir Norvegijoje reklamų yra kur kas daugiau, todėl ir pajamos didesnės“, –aiškina D. Macys.

    Kiek šiuo metu uždirba, pašnekovas neįvardija, tačiau tikina išgyventi iš gaunamų pajamų galintis puikiai – iš sutaupytų lėšų Dovydas netgi įsigijo nekilnojamojo turto. Šiuo metu vaikinas sako viską pardavęs, tačiau ir vėl dairosi būsto Nyderlanduose.

    „2013 metais, po vienerių metų veiklos „Youtube“, nusipirkau butą. Aš turėjau namą ir vieną butą Šiauliuose, bet paskui viską pardaviau ir nusipirkau namą Nyderlanduose. Ten viskas daug brangiau – ten vidutinis namas kainuoja apie 300 tūkst. eurų. Neėmiau jokios paskolos tam. Namas – 90 kv. m“, – tvirtina D. Macys.

    Kompiuterinius žaidimus žaidžiantis vyras pasakoja kartą mėginęs gauti būsto paskolą Lietuvoje, tačiau jam to padaryti nepavyko, esą jo gaunamos pajamos nebuvo tinkamos.

    „Norėjau pasiimti paskolą, buvau dirbęs trejus metus ir man bankas jos nedavė. Anot jų, mano pajamos yra nepastovios, nors gaudavau kas mėnesį tikrai neblogus pinigus“, – pasakoja Dovydas.

    Neįsivaizduoja savęs, užsiimančio kita veikla

    D. Macys tvirtina, kad dirbdamas bet kokį kitą darbą negalėtų tiek uždirbti.

    „Jeigu turėčiau išsilavinimą – gal, bet turbūt ne. [...] Gerai yra tai, kad aš gyvenu gana pigiai, taupau, turiu savo gyvenamąją vietą, nereikia mokėti nuomos, ypač Nyderlanduose, čia ji kainuoja apie tūkstantį. Dabar aš galiu ir iš kelių šimtų per mėnesį išgyventi, jeigu kas nors būtų blogai.

    Santaupų turiu, todėl tikrai galėčiau pagalvoti, ką toliau daryti. Esu apsirūpinęs ir dešimčiai metų kol kas. Žinoma, dabar tos likusios santaupos priklausys nuo to, kokį namą nusipirksiu. Dabar planuoju grįžti į Nyderlandus ir ten pirkti namą“, – ateities planais dalijasi vyras.

    D. Macys teigia kol kas planuojantis visą gyvenimą užsiimti kompiuteriniais žaidimais.

    „Tai, kiek laiko per dieną žaidžiu dabar, nėra sveika – nei sportuoju, nei nieko. Vėliau, sumažinus apimtis ir žaidžiant du ar tris kartus, pajamų vis tiek būtų. Manau, kad tai darysiu ir toliau, tik galbūt mažesniais pajėgumais“, – kalba pašnekovas.

    Paklaustas, ar tėvai turėtų leisti savo vaikams skirti daugiau laiko kompiuteriniams žaidimams ir galbūt pasekti jo pavyzdžiu, D. Macys sako, kad tai rekomenduotų tik tokiu atveju, jeigu matomas vaiko potencialas.

    „Iš tėvų pusės, jeigu jie mato, kad vaiko kuriamų klipų peržiūros auga, leisčiau tai daryti, bet jei matoma, kad, tarkime, po trejų metų niekas nesikeičia, galbūt reikia keisti strategiją arba tiesiog subalansuoti dieną, nežaisti tiek daug“, – patarimus dalija D. Macys.

    • Patinka 1

    Šaltinis: lrt.lt


    Atsiliepimai

    Rekomenduojami komentarai

    Komentarų nėra.



    Prisijunkite prie pokalbio

    Jūs galite rašyti dabar, o registruotis vėliau. Jeigu turite paskyrą, prisijunkite dabar, kad rašytumėte iš savo paskyros.

    Svečias
    Parašykite komentarą...

    ×   Įdėta kaip raiškusis tekstas.   Įdėti kaip grynąjį tekstą

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Nuorodos turinys įdėtas automatiškai.   Rodyti kaip įprastą nuorodą

    ×   Jūsų anksčiau įrašytas turinys buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Nuotraukos

  • Naujausi video